tisdag 31 december 2013

GOTT NYTT ÅR!

Slut för i år!

Året har varit intensivt och lärorikt. Periodvis rent omtumlande. Men också stärkande. 

Det är i stunderna av prövning som den personliga karaktären framkommer. Står man pall eller inte?!

Sollentunacentern har under 2013 visat att vi står upp och står pall för påtryckningar. Det kan aldrig vara fel att stå upp för det rätta! Det kan inte vara fel att värna om kommuninvånarnas livsmiljö och hälsa. Det kan inte vara fel att begära ordning och reda i kommunpolitiken. Bara rätt.

Det kostar att stå upp. Men bara på kort sikt.

Kort sikt tar slut. Ganska fort...

Sollentunacentern ser nu fram emot ett spännande valår 2014. 

Gott Nytt År!


lördag 14 december 2013

Arvoden och valteknisk samverkan

Jag har igår haft ett möte med Sollentunas kommundirektör Katarina Kämpe för att dels reda upp de märkliga turerna runt våra arvoden, dels berätta om den valtekniska samverkan Centerpartiet nu ingår för att bl.a. fortsätta ha tillgång till möteslokaler.

Låt mig först berätta om arvodeskarusellen. Kommunen har fortsatt att betala ut arvoden till vissa av de centerrepresentanter som tidigare suttit i arbetsutskott för en nämnd men uteslöts ur arbetsutskotten sista september. Så har det varit för vissa, för andra ströps arvodet direkt trots att det av reglementet framgår att ledamöter i arbetsutskott väljs på ett år med start från första januari. Frågan är självklart vad som gäller - ska det utgå arvode fram till årsskiftet eller inte?
Flera av dem som fortsatt att få pengar kontaktade förvaltningen redan i samband med oktoberutbetalningen och berättade att de fått pengar de inte visste om de skulle ha och frågade vad som egentligen gällde. De fick löfte att detta skulle kollas upp. Sedan har veckorna gått och utbetalningarna fortsatt. Total förvirring råder alltså. Kommunen vet inte vem som ska ha arvode, förmår inte ge svar på direkta frågor kring detta och fortsätter lite godtyckligt att betala ut pengar hit och dit. Undra om det sköts likadant i fråga om leverantörer och andra som kanske inte ens hör av sig och berättar att de får utbetalningar? Känns inte riktigt som en ansvarsfull hantering av skattebetalarnas pengar kan man tycka.
Vid mötet informerades även kommundirektören om att Centerpartiet och Sollentunapartiet har ingått en valteknisk samverkan. Det handlar inte om någon politisk samverkan. Vi fortsätter att vara två fullständigt fristående partier utan koppling till varandra och har lika mycket/lite gemensamt som innan. Däremot har vi kunnat se att båda partierna kan öka sina resurser genom att ingå det här avtalet. Vi har därför valt att ”ta hem det bytet” och dela det i varsin lika stor del för respektive parti. För Centerpartiet innebär uppgörelsen att vi får resurser motsvarande cirka en halv dags politisk sekreterartjänst i veckan, smidigare tillgång till handlingar och vissa möten samt möjlighet att använda möteslokalerna i kommunhuset. Dessa ytterst blygsamma resurser ser vi som mer eller mindre nödvändiga för att kunna verka som oppositionsparti. Överenskommelsen mellan oss och Sollentunapartiet kommer att befästas skriftligen under de närmaste dagarna.

tisdag 10 december 2013

Undrar hur de tänker...

I måndags kunde vi i DN läsa att kristdemokraten Erik Slottner driver frågan om överdäckning i Stockholms stad. Liknande tankar luftas i samma artikel av såväl moderater som folkpartister. Med tanke på vad som hände här i Sollentuna i somras kan man ju undra vad Sollentunas nya majoritet tycker om den saken.

Bland alla anklagelser som riktades från våra före detta Alliansvänner mot oss i Sollentunacentern framgår det ändå ganska tydligt att vår vision om överdäckning av E4:an var avgörande för beslutet att kasta ut oss från majoritetssamarbetet. Extra spännande då att nu få se kristdemokrater, folkpartister och moderater i andra kommuner förorda överdäckning och dessutom få medial uppmärksamhet när de gör det. Ska man därmed förutsätta att Douglas Lithborn känner sympati för ett maktskifte i Danderyd där hans moderata kommunalrådskollega för en argumentation som närmast är identisk med Anna Myrheds? Eller att Magnus Ramstrand tycker partikollegorna i Stockholm förtjänar att bli utkastade i vinterkylan för sitt ställningstagande? Och tycker Anna-Lena Johansson att folkpartisterna i Solna är för visionära för att få sitta kvar? 

Fast det är väl kanske inte så de ser på saken, majoriteten i Sollentuna. Kanske önskar de istället att de själva varit lika djärva? Då vore det väl önskvärt om de sa det? För inte är de sämre än att de kan ändra sig? Eller?

tisdag 3 december 2013

Efter bussen kommer julen (rullande)

Efter mycket och lång möda och stort besvär, lyckades Sollentunacentern få ihop ett öppet möte om kollektivtrafiken i Sollentuna, med SL och Arriva.

All heder till centerkollegan Bernt Josephson som höll i kontakten och taktpinnen hela vägen, från första mailet i månadsskiftet februari/mars, till mötets genomförande, onsdagen den 27 november. Snyggt!

Inför trettio åhörare fick SL och Arriva presentera hur de agerar för att undvika förra vinterns återkommande problem med inställda bussar och tåg. Efter dryga halvtimmens presentation så övergick mötet till frågor och öppen diskussion. Framför allt busstrafiken lockade till många frågor och synpunkter, en del kritik men även förslag på förbättringar.

Mötet blev mycket informativt. Själv lärde jag mig att när bussen har börjat blinka för att svänga ut från hållplatsen, får bussföraren inte lova att öppna dörren för en sent ankommande resenär, i så fall gör han sig skyldig till trafikbrott (och får böta). Minsann!

Annat som framkom var att förseningsstatistiken för Sollentuna var sämre än övriga kommuner, vilket Arriva menade berodde på många infrastrukturarbeten som tvingar fram omläggning av bussturer, vilket i sin tur ofta försenade bussen. Här önskade Arriva bättre information från kommunen om kommande vägarbeten. 

Det lyftes även kritik mot att informationstavlorna ofta var vilseledande och helt enkelt gav helt fel information. Det krävs en rejäl förbättring!

Representanterna från SL och Arriva var genomgående både lyhörda och tillmötesgående och alla som ville kunde efter mötet få anmäla särskilda lokala problem som noterades för vidare hantering, vilket uppskattades av åhörarna.

Även SL och Arriva tyckte att möte var konstruktivt och givande och sade sig redo att ställa upp på liknande möten i framtiden. Sollentunacentern har härmed öppnat en kontaktväg som vi avser att arbeta vidare med, till exempel genom ett uppföljande möte under 2014.

Men innan dess kommer julen och medlemmarna inbjudes härmed till Sollentunacenterns sedvanliga julmöte på måndag den 9 december kl 18 i församlingslokalen.


torsdag 26 september 2013

Rykten och sanningar om Töjnaskolan


Töjnaskolan nu och i Whites förstudie från april 2013
Töjnaskolan står inför en ombyggnation. Det råder dock osäkerhet om vad som håller på att hända. Olika rykten säger olika saker. Vi vill därför försöka klargöra vad som hänt och inte. De fakta vi hittills kommit över är följande:

En första utredning av ombyggnationen
År 2012 beslutade trafik- och fastighetsnämnden (TFN) att göra en utredning kring tänkbara om- och nybyggnationer av Töjnaskolan. Redan när denna inleddes stod det klart att det krävs en ändring i detaljplanen för den aktuella tomten ifall ett projekt av det tänkta slaget ska kunna genomföras. Därför ansökte trafik- och fastighetskontoret (TFK) den 10 december 2012 om en sådan detaljplaneändring hos kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott (PEU) och skickade med utredningen gjord av Max Arkitekter.

Detaljplaneprocessen
När en detaljplan ska ändras eller tillkomma måste en rad lagar och regler följas. Detta regleras noga i plan- och bygglagen. Bland annat innefattar en sådan process demokratiska inslag, såsom samråd med dem som äger fastigheter i anslutning till den tomt som ska planläggas. Detta gör att en sådan process kan dra ut på tiden, något som dock ska syfta till att förankra de beslut som fattas.

Byggblogg och ännu en utredning
Den 22 mars 2013 startas en byggblogg av Töjnaskolans rektor Annica Ingemarsson. I presentationen av bloggen framgår det bland annat att hon avser berätta fortlöpande om nybyggnationen. I sitt första inlägg meddelar hon att barn och ungdomskontoret (BUK) gett White arkitekter i uppdrag att ta fram tre förslag på hur en ny skola kan se ut. Där framgår också att hon och två kolleger den 19 mars haft ett möte med White arkitekter.

Detaljplanen diskuteras i PEU
I samband med PEU:s sammanträde den 2 april 2013 får utskottets ledamöter för första gången vetskap om den detaljplaneändring som TFK ansökt om. I handlingarna finns ett tjänsteutlåtande och den utredning som TFN låtit Max Arkitekter genomföra under 2012. Däremot finns inga uppgifter om att BUK påbörjat en egen utredning kring om- och nybyggnationen vid Töjnaskolan. Detta trots att det på rektorns byggblogg redan publicerats uppgifter om uppdraget till White arkitekter.

Stora skillnader mellan utredningarna
I början av april, bara några dagar efter att ärendet varit uppe i PEU, skriver Annica Ingemarsson ett nytt inlägg på bloggen. Där berättar hon att hon tagit del av förstudien från White. Denna förstudie presenteras för barn- och ungdomsnämndens (BUN) ledamöter den 21 maj 2013. En knapp månad senare, den 13 juni 2013, informeras TFN:s ledamöter om vad White arkitekter kommit fram till. Det står nu klart att den nya förstudien skiljer sig avsevärt från den utredning som TFN genomfört ett år tidigare. Bland annat förordar BUN enligt protokollet ett förslag som innebär att skolan ska komma att rymma 750 elever, att hela den nuvarande byggnaden ska ersättas med en ny byggnad och att hela ängen kommer att behöva räknas in i skolans yta för att nå önskat riktvärde. BUN beställer i det här skedet en skola, enligt det förordade förslaget, av TFN.

Höga partikelhalter närmare E4:an
Men, det finns ytterligare en rapport hos kommunen som inkommit redan den 19 april. Den handlar om luftkvaliteten vid Töjnaskolan och är på kommunens beställning utförd av en extern miljökonsult. I den rapporten slås bland annat fast att ”Skolan bör inte byggas till närmare E4:an med tanke på att det enligt beräkningar sker överskridanden av PM10, 100–150 meter öster om E4:ans mitt”. Om skolområdet flyttas närmre E4:an, vilket skulle bli fallet om ängen tas i anspråk, kommer alltså de lagliga partikelhalterna att överskridas inom Töjnaskolans område. Dessa uppgifter redovisas också i samband med TFN:s sammanträde den 13 juni 2013. Däremot fattas inga beslut med anledning av detta och inga slutsatser redovisas i protokollet.

Ville flytta partikelmätaren
När vi den 24 september kontaktar TFK får vi reda på att man hört av sig till miljö- och byggnadskontoret (MBK) och bett om att den partikelmätare som i dag står placerad vid Eriksbergsskolan ska flyttas till Töjnaskolan. Man berättar också att MBK ska ha tagit denna fråga vidare till politikerna i miljö- och byggnadsnämnden (MBN). Centerpartiets politiker i MBN har dock inte fått någon information om detta.

Ingen information om planprocessen
I nuläget finns alltså två utredningar som båda behandlar om- och nybyggnation vid Töjnaskolan. Två utredningar som skiljer sig åt varav ett förslag förordats av BUN. Samtidigt visar en annan utredning att detta förslag kan vara problematiskt då det är osäkert om luftkvaliteten kan garanteras. Vad som däremot står klart är att PEU den 2 april 2013 fattade beslut om att inleda processen med att ändra detaljplanen. I sådana lägen, när en detaljplaneprocess pågår, läggs information om detta i allmänhet ut på kommunens hemsida. Detta för att medborgarna ska kunna veta vad som pågår i deras närområde, vart de ska vända sig för mer information och kunna påverka processen. Trots att det snart gått ett halvår sedan beslutet i PEU fanns ännu den 25 september ingen information på hemsidan om den pågående planprocessen under kategorin "Pågående detaljplaner".

Flygblad i Töjnan
Moderaterna delade i helgen ut flygblad i Töjnan där man förnekat att ängen vid Töjnaskolan ska tas i anspråk. I samma flygblad ber man allmänheten om upplysningar kring hur dessa rykten uppstått och varifrån de kommit. Detta trots att det i förslaget från White arkitekter, som bland annat förordats av moderatledda BUN, framgår att skolan kommer att ta stor del av ängen i anspråk.

Rätt att tycka till om detaljplanen
I normalfallet tar en planprocess aldrig mindre än ett och ett halvt år att genomföra. Oftast tar den mer tid i anspråk än så. I en sådan process ska också PEU besluta sig för hur stor skolan får bli, var den ska placeras och hur trafik, buller och partiklar ska hanteras. Då inga detaljplaneförslag ännu presenterats av PEU har medborgarna ännu inte fått chansen att ta del av och tycka till om förslaget. Något man har rätt till enligt plan- och bygglagen. Ändå tycks alltså en process pågå som involverar flera förvaltningar och nämnder, liksom Töjnaskolans personal. Att rykten uppstått, mot bakgrund av de olika utredningarna, uppgifter publicerade på byggbloggen och bristande information från kommunens sida är möjligen förståeligt, om än beklagligt.

Förhoppningar om en regelrätt process
I väntan på mer konkreta besked om vad som faktiskt gäller är det vår förhoppning att en regelrätt samrådsprocess ska komma igång inom kort. I det läget är det naturligtvis av största vikt att hänsyn tas till eventuella problem med buller och partiklar. Dessutom är det viktigt att de olika förslag på hur skolans ombyggnation ska genomföras inte är mer skrivna i sten än att de boende i området kan säga sitt, exempelvis gällande ängens framtid.

Sollentunacenterns frågor och reflektioner i detta skede kan sammanfattas i följande punkter:
  • Det framstår som märkligt att rektorn på Töjnaskolan startar en byggblogg innan detaljplaneprocessen ens startat.
  • Att engagera White arkitekter för att ta fram ritningar innan detaljplaneprocessen ens startat känns bakvänt. Dessutom riskerar ritningarna att inte stämma överens med de förutsättningar som detaljplaneprocessen kommer att ge. Det kan alltså handla om förgävesarbete.
  •  Varför tar det fyra månader från det TFK ansöker om detaljplaneändring till dess ansökan tas upp i PEU?
  • Varför får PEU ingen information om BUK:s utredning?
  • Är det rimligt att rektorn går ut och informerar om förslaget från White arkitekter månader innan nämndledamöterna i BUN och TFN får del av förslaget?
  • BUN beställer en skola av TFN innan något detaljplaneförslag lagts fram. Är det rätt ordning? Riskerar inte beställningen att bli felaktig om skolbyggnaden inte överensstämmer med den kommande detaljplanen? Ombyggnaden av skolan Rälsen är ett annat exempel på när skolbyggnaden beställdes utan hänsyn till detaljplanen. Det blev en dyr förgävesbeställning. Varför lär sig inte Sollentuna kommun av ett sådant misstag?
  • Varför stannar utredningen om buller och partiklar hos TFN? Varför presenteras den inte för PEU och kanske även för BUN och MBN?
  • Hur kan det göras en beställning av en skolbyggnad som går stick i stäv med buller- och partikelutredningen?
  • Varför läggs det inte ut någon information om detaljplanearbetet för Töjnaskolan på kommunens hemsida under fliken pågående detaljplaner?
  • Vad menar Moderaterna med att ängen inte kommer att tas i anspråk? Det alternativ till skola som BUN förordat innebär att ängen kommer att behöva räknas in i skolans yta för att nå önskat riktvärde (dvs. antal barn per kvadratmeter)?
  • Är det inte väldigt konstigt att ha två parallella processer igång som går i otakt?
  • Centerpartiet vill se en regelrätt samrådsprocess som inte inskränks av att beslut om hur skolan ska se ut redan är fattat. Vi vill också att man beaktar partikel- och bullerutredningen så att den nya skolan erbjuder en bra skolmiljö och en långsiktigt hållbar investering.

onsdag 25 september 2013

Centerpartiet för laglig graffitivägg


Centerpartiet röstade i veckan som enda parti i kommunstyrelsens arbetsutskott ja till en laglig graffitivägg i kommunen. Detta ställningstagande har växt fram successivt. Tidigare i år hade vi ungdomsrådet på besök vid ett medlemsmöte. Vi hade en intressant diskussion om ungdomars situation i Sollentuna och vi förstod att en laglig graffitivägg stod högt upp på ungdomsrådets önskelista.

Att lyssna på medborgarna, tillvarata deras intressen och representera dem är själva grunden för den representativa demokratin. Det betyder dock inte att man som förtroendevald ska låta sig guppa runt som ett flöte som blint följer vindar och krusningar på vattenytan. Varje ställningstagande måste givetvis överensstämma med partiets och de egna grundvärderingarna, vara realistiskt genomförbart och robust nog att tåla både granskning och motangrepp. Vad som fäller avgörandet för vilka ställningstaganden man för fram har i slutändan med inspiration och engagemang att göra. Det måste helt enkelt kännas viktigt, intressant och angeläget. En graffitivägg har kanske inte riktigt haft den digniteten tidigare, men kommunens förslag till policy för arbetet mot klotter triggade igång mig rejält.

Bland annat kunde vi läsa i förslaget att ungdomar som ägnar sig åt klotter kan drabbas av problem med skolk och missbruk. Tack och lov fick Centerparitet bort denna skrivning som så tydligt gav uttryck för fördommar. Men generaliseringarna slutade inte där. För det är något fel när man buntar ihop klotter och graffiti. Centerpartiet tycker också att klotter och olaglig graffiti är att jämställa med skadegörelse. Men att inte tillåta lagliga väggar för graffiti är i någon mån att diskriminera en konstform. Ja, du läste rätt – konstform. Det finns till och med de som försörjer sig som graffitikonstnärer.

En laglig graffitivägg ger dem som vill ägna sig åt den här konstformen en möjlighet att göra detta under ordnade former, publikt och lagligt. Och graffitiväggen kommer inte ens att störa omgivningen i lika hög grad som konserter i Edsbergsparken. Så på vilken grund kan man säga nej till detta önskemål?

De andra partierna säger nej utifrån tanken om nolltolerans. Centerpartiet säger ja till en laglig graffitivägg eftersom vi inte tycker att det finns något gott argument för att inte tillmötesgå denna önskan. Vi förespråkar mångfald och frihet i den mån det inte inkräktar på andra människors rätt och frihet. Vi tar avstånd från en inställning som innebär att man generaliserar olika grupper, eller i det här fallet en viss konstarter. Vi upplever att man är ute på mycket tunn is om man menar att en laglig graffitivägg generellt ger upphov till kriminalitet, skolk och annat otyg. Vi står upp för att också Sollentunas ungdomar ska få sina önskemål tillgodosedda när det inte finns annan grund än fördomar för att säga nej.

Image courtesy of Salvatore Vuono atFreeDigitalPhotos.net

söndag 15 september 2013

Rösträkningen i KYRKOVALET

Vallokalerna stänger kl 20.00 varefter rösträkningen påbörjas. Vi följer utvecklingen på denna sidan och kommer att fortlöpande uppdatera utvecklingen så snart ny statistik finns tillgänglig.  Häng med, nu kör vi!

På plats och anslutningen upprättad. Cirka tjugofem personer har har kommit för att närvara på valvakan. Så här kl 20.25 har inga resultat kommit ännu. Så förväntningarna är fortsatt höga hos alla.

I förra valet 2009 fick Centerpartiet 5,23 % - det innebar 235 röster. Vilket var EN röst mer än i valet 2005, då procentandelen blev 4,87 %. Så vi förväntar oss minst 236 röster i natt!!

20.35: Antal Sollentunabor som röstade i förra valet 2009 var 4 604 st. Vilket var ett deltagande på 14,2 %.

20.46: FÖRSTA NYHET om årets kyrkoval - Valdeltagande i St Larsgården var hela 21 %. LOVAR GOTT (hoppas jag)!! I förra valet var valdeltagandet 17,8 % - och då tog Centerpartiet 32 röster (9 %).

21.00 : Preliminärt resultat i VIBY - där fick Centerpartiet endast 9 röster, av totalt 356 röster. Sämre än förra valet då C fick 19 röster. Hmm, vad har vi gjort mindre bra i Viby??

21:05: Mer om VIBY: Alla partier utom POSK har tappat i Viby. Borgerlig Allians fick 79 röster mot förra valets 98 st, FISK fick 20 röster (23) och Sossarna fick 58 röster (65). POSK ökade från 147 röster (2009) till 184 röster!! Valdeltagandet i VIBY var 11,9 % (11,7 %).

21.10: Nu blir Carin och jag fotograferade och intervjuade för Kyrkans tidning...

21.30: OM de preliminära siffrorna för VIBY skulle visa sig bli slutresultatet för hela kyrkofullmäktigevalet, så skulle Centern ändå behålla de 2 mandat vi har idag. Kan vara bra att veta!!

21.40: Lite stiltje i Kyrkofullmäktige just nu. I Kyrkomötet verkar C tappa lite, ligger nu på dryga 3 % jämfört med 3,9 % i förra valet. Men, det är tidigt och högst preliminärt...

21.48: NORRVIKENS preliminära siffror i Kyrkofullmäktige - Centerpartiet fick 22 röster mot förra valets 32 st. Valdeltagandet steg med 43 till 384 personer. Vilket tyvärr bekräftar fortsatt tapp för Centerpartiet, framför allt eftersom alla övriga (större) partier har fått fler röster. Sossarna ökade från 31 till 53 röster, BA fick 91 mot tidigare 84 röster, FISK fick 22 mot tidigare 20 röster och POSK lockade 186 röster mot förra valets 174 st. Inte så rolig läsning!

22.05: Nu rör det på sig. HÄGGVIK kom in med preliminära siffror. där fick C 24 röster (27), BA 119 röster (149), FISK 32 röster (37), S 110 röster (104) och POSK 175 röster (171). Valdeltagandet minskade med 13 personer. Lite tapp där med för C men nästan oförändrat givet det lägre valdeltagandet...

22.09: Med hittills inkomna röster, blir mandatfördelningen följande: BA tappar -1 mandat till 11 st, Centern har oförändrat 2 mandat, FISK tappar -1 mandat till 3 st, S ökar med +1 mandat till 8 st och POSK ökar med +1 mandat till 17 st.

22.24: TÖJNAN kom in: Centerpartiet ökar med en röst, till 23 st (Tack Anna!)! I övrigt fortsätter samma trend - S och POSK ökar medan BA och FISK tappar. Stora förloraren här är BA som minskade från 209 till 136 röster! Valdeltagandet ökade med 11 personer.

22.26: Även SJÖBERG redovisar preliminära siffror: Där tappar Centern 2 röster, från 18 till 16 röster. Återigen ökar S och POSK - dock mest POSK. Valdeltagandet ökade med 16 st.

22.30: Mandatfördelningen visar nu att BA tappar 2 mandat och POSK vinner 2 mandat. FISK tappar ett och Sossarna vinner ett. Men sossarnas plus och BA: s andra minus hänger på håret och väger...

22.39: TUREBERG nu: Centern ökar från 15 röster till 21 röster!! Glädjande! FISK tappar medan övriga partier ökar i olika omfattning. Valdeltagandet ökade med 28 röster.

22.41: Kan nog konstatera att Centern med största sannolikhet behåller de två mandaten, även med ett par distrikt kvar att redovisa. Vi är dock en hygglig bit ifrån att ta ett tredje mandat så det kan vi nog glömma. Inte ett så bra kyrkoval för C. Samtidigt kan man undra om vår insats de senaste två veckorna snarare förhindrade ett ännu större fall...

22.48: Eftersom vi inte kommer ha någon storseger att fira, trappar jag snart ned och rapporterar fram till strax före kl 23.00.

22.51: Inga överraskande personval inom Centern heller som det verkar.Ulf Brangenfeldt och Eva Wenker ligger på topp på listorna hittills.

22.54: Mandaten rör sig till +3 för POSK, -2 för BA och -1 för FISK...

22.56: Nu stänger jag ned för kvällen. Tre distrikt kvar att redovisa.





fredag 30 augusti 2013

Om satsningar på film och andra saker

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att Sollentuna ska ansöka om medlemskap i Filmregion Stockholm-Mälardalen. Det kanske låter oskyldigt, men som så ofta bor djävulen i detaljerna.

Låt oss börja med att konstatera att Sollentuna är en borgerligt styrd kommun. Låt oss vidare anse det vara en sanning att borgerliga partier av principiella skäl ofta tenderar att vilja begränsa utgifterna till förmån för sunda finanser och begränsat skattetryck. Lägg därtill att medlemskapet i Filmregion Stockholm-Mälardalen kostar 300 000 om året. Ta sedan i beräkning att man för de 1,2 miljoner kronor man därmed lägger ut i medlemsavgifter under en mandatperiod får så gott som ingen garanti alls för att utbetalningarna renderar i actionfyllda biljakter på Turebergs Allé eller svepande kameraåkningar längs Edsvikens stränder. Och eftersom det är fullt lagligt att filma i hela landet så finns det dessutom en halvhyfsad chans att några minuter i en Beck-rulle eller någon feelgood-scen ur en Malmros-produktion skulle kunna utspela sig i Häggvik eller Silverdal. Vad som händer imorgon eller om ett par år i manusförfattarnas hjärnor vet vi inget om. Vad som händer med skattebetalarnas pengar har vi däremot större kunskap om.

I grund och botten tenderar ofta sådana här satsningar att handla om prestigejakt. En vilja att för oklar vinning få vara med och framhäva den egna kommunen. Kanske få sina five minutes of fame och i bästa fall skaka tass med Micke Persbrandt. Man får gärna kalla mig både naiv och idealist, men jag tycker att det är en rimlig ambition att som politiker undvika att befatta sig med sådant. Det är säkert svårare än man kan tro att undvika det, särskilt när man innehaft makten väldigt länge, eller när andra och viktigare prioriteringar står och faller med huruvida koalitionspartners får sin vilja fram. Men i huvuidsak. Som princip. Ja, då är jag av åsikten att satsningar som den här bör undvikas.

Som jag ser det finns det ett närmast oändligt antal sätt på vilka man bättre kan spendera 300 000 kronor om året. Det är inte så att jag är motståndare till kultur och film, alls icke. Men det är inte heller så att populärkulturen, eller kulturen i stort heller för den delen, riskerar att dö sotdöden om landets kommuner prioriterar barn- och ungdomskultur, äldreomsorg, skolan, miljön, trafiksäkerheten eller skattesänkningar framför någon miljon i mandatperioden till halvluddiga filmsamarbeten.

En sak som är tydlig är att kommunpolitiker som länge har haft makten men sällan behövt oroa sig för att förlora den, gärna drar på sig spenderbyxorna. Några exempel har vi väl på det också här i Sollentuna. Det finns till och med fler exempel med filmisk anknytning. Exempelvis tycks det nu stå klart att kommunledningen är sugna på att åstadkomma en alldeles egen "walk of fame" här i Sollentuna. En Hollywoodinspirerad promenad, där lokala berömdheter med en kändisstatus som gissningsvis kommer att kunna beskrivas med prefix från hela alfabetet, ska få sina namn förevigade under Sollentunabornas skosulor. Det är på sätt och vis ett lattjo projekt och en kul idé. Men är det verkligen väl investerade skattepengar? Tillåt mig tvivla.

Nu tillhör ju inte längre Centerpartiet majoriteten, så i den mån vi vill slippa medverka till den här sortens satsningar så slipper vi ju. Men det innebär ju inte att vi upphör att oroa oss för hur den av Moderaterna så omhuldade ansvarsfulla ekonomiska politiken egentligen bedrivs. Sa jag förresten att kommunens omsorgsverksamheter fortfarande går med underskott?

tisdag 27 augusti 2013

MEDLEMSMÖTE

Efter en ovanligt varm - och politiskt lite tumultartad - sommar, samlar vi nu ihop oss inför hösten och året fram till valet. Dessförinnan har vi även kyrkovalet att ta hänsyn till. Det blir mycket nu...

Sollentunacentern är numera i en position - utanför det borgerliga styret och vid sidan av oppositionen - som kan kännas både spännande och skrämmande. Hur gör man då, egentligen? Svaret är inte helt givet men möjligheterna är många.

Alla medlemmar (och blivande) i Sollentunacentern är välkomna till medlemsmötet måndagen den 2 september kl 19.00. I den sedvanliga möteslokalen. Då tänker vi diskutera hur vi ska genomföra kyrkovalet, hur vi planerar höstens aktiviteter, våra planer inför våren - då det blir både EU-val och Riksdagsval - samt litegrand runt distriktet och riks. Och besvara massor med frågor.

Välkomna!

torsdag 27 juni 2013

Rädd när jag hör att de säger: - Du, är inte som oss.

Jag vet av egen erfarenhet hur tungt det är att vara rädd varje gång man öppnar en tidning. Rädd att ens barn ska läsa att mamma är en dålig människa. Rädd över hur det som sker ska påverka ens familj, vänner och partikamrater. Hur det ska påverka ens framtida jobbchanser. Jag vet hur den konstanta magknipen känns och hur det är att vakna med hög puls och inte kunna somna på kvällen. Jag vet hur det är att fundera på om allt det hemska som sägs om en kanske ändå är sant. Över om det var rätt val att stå upp för det man tror på. Om man prioriterade rätt när man inte vek ner sig när de andra slog. Jag vet hur det känns att stå i en orkan. Och framför allt vet jag hur det känns när någon öppet vågar visa sitt stöd när man har det som värst.

Just nu blåser det om Anna Myrhed. Hon är min chef i politiken och dessutom en av mina allra bästa vänner. Så har det dock inte alltid varit. När vi träffades första gången blev jag arg på henne. Påläst och välargumenterande kom hon in som en stormvind i Sollentunapolitiken och framförde synpunkter på den politik vi i alliansen bedrev och visade med tydlighet att kommunens ledande politiker och tjänstemän inte alltid agerat med kommuninvånarnas bästa i sikte. Indirekt sa hon åt mig och alla andra Sollentunapolitiker att vi borde höja blicken från våra tjocka handlingsbuntar, lämna komfortzonen där mycket tid och kraft gick åt till navelskådning, ryggdunkning och interna angelägenheter och istället kavla upp ärmarna och ta oss an de stora utmaningar Sollentunaborna valt just oss att hantera åt dem.

Jag blev främst arg på henne - jag är inte stolt över att erkänna det - för att hon hade rätt i att vi gjort fel. Dessutom blev jag arg på henne - det här är jag ännu mindre stolt över - för att hon var vacker, ruskigt smart och dessutom kreativ på ett sätt jag aldrig sett hos någon tidigare. Så här kan vi inte ha det, tänkte jag. Så jag skällde på henne och kallade henne illojal. Hon lät sig dock inte sättas på plats, tvärtom, hon golvade min inre Jante med några rejäla snytingar. Omtumlad föreslog jag att vi skulle röka fredspipa och över en lång middag lärde jag känna en underbar människa. En kvinna med humor, intellekt och med hjärtat på rätta stället. En kvinna som talar klarspråk, tar sig tid att lyssna och lära och som grundar sina åsikter på fakta. En ärlig och orädd kvinna. En fantastisk politiker.

Orkanen runt Anna kommer att mojna, tids nog. Tills dess finns jag här, dygnet runt. Som vän och Centerpartist, men också som medmänniska. Och hör du någon säga att Anna inte är som andra så är det helt sant. Hon är så mycket bättre.

onsdag 26 juni 2013

Nog i Sollentuna

Sollentunacentern har fått nog!

Som ordförande för Sollentunacentern vill jag kommentera omständigheten i måndags, när Sollentunacentern blev utkastade ur allianssamarbetet, som vi under ledning av vår gruppledare Anna Myrhed, har deltagit i sedan efter valet 2010.

Sollentunacenterns värderingar bygger på hållbarhet och öppenhet. Därför har vi hela tiden strävat efter att vara välinformerade om vad som sker inom politiken. Med informationen på bordet har vi sedan kunnat diskutera fram och föreslå vad som är bästa möjliga, hållbara politik för Sollentunaborna. Detta är vårt sätt att arbeta politiskt.

Eftersom vi har lärt känna de övriga allianspartierna väl under dessa dryga 2,5 år, kan jag konstatera att de andra inte riktig arbetar på samma sätt som Sollentunacentern. Det är OK, vi kan ju inte vara helt lika.

Men det är inte ok, när frånvaron av information försvårar processen att fatta politiska beslut! Det är heller inte ok när ny information plötsligt läggs fram på sittande möte och beslutet ska fattas omedelbart! OCH, man ska inte behöva bli utskälld får att man påpekar det felaktiga i att inte få ta del av relevant information. För att inte tala om hur odemokratiskt det är. Sådant här ska inte behöva ske!

Men det har skett. Ett antal gånger. Sollentunacentern har motvilligt accepterat att det har berott på än det ena och än det andra. Och fått höra att det ska bli bättre. Nästa gång.

Sedan har Sollentunacentern ibland haft betänkligheter runt förslag, som vi ansett inte varit bästa hantering av skattebetalarnas medel, från övriga allianspartier. Ett sådant exempel var förslaget att låta bygga ett helt nytt kommunhus. Det tyckte vi inte var rätt användning av kommunens medel. Våra frågeställningar runt detta väckte då starka negativa reaktioner från allianskollegorna. Senare lades dock förslaget ned!

Och detta har Anna Myrhed fått stångas med i sin kommunpolitiska vardag, om och om igen. Inte konstigt att andra politiker tycker att Anna är ett problem - "hon gör ju inte som vi säger!"

Åtskilliga gånger har Anna fått ta skit just för att hon inte automatiskt gör som andra (allianspartier) säger. Men Anna är en centerpartist som tror på öppenhet, en bättre framtid för alla och ett demokratiskt samhälle. Många gånger har hon ändå tagit skiten för att det trots allt kan bli bättre längre fram.

Anna Myrhed har mitt fulla stöd! Anna är min och Sollentunacenterns hjälte! Jag beundrar Anna för att outtröttligt orka med att driva Sollentunacenterns politik, i medgång och motgång. Dag ut och dag in.

Särskilt kraftfull har Anna varit avseende partiklar och överdäckning av E4:an.

Sedan 2010 har Sollentunacentern och Anna drivit frågan om överskridna partikelvärden och behovet av att överdäcka E4:an. Stegvis har vi byggt vidare på detta arbete som utmynnade i ett pressmeddelande i maj, följt av en affischeringskampanj fram till för en vecka sedan. Detta har vi inte hemlighållit på något sätt för alliansen. Likväl har det väckt ont blod. Kanske på grund av att kampanjen har väckt positiva reaktioner bland allmänheten. Visst är det trist när andra partier lägger större vikt vid avundsjuka än på de positiva samhällseffekter en överdäckning skulle medföra!

I måndags, när allianspartierna på nytt krävde avbön från Anna och Sollentunacentern att vi måste vara "mer återhållsamma, annars blir ni utsparkade" så - fick det vara nog! Slut på pålagd återhållsamhet.

Istället - luft under vingarna. Nu kan vi i Sollentunacentern lyfta på riktigt!


tisdag 25 juni 2013

(C) kastas ut ur alliansen i Sollentuna

Följande meddelande har i kväll gått ut till Centerpartiets medlemmar i Sollentuna:

Hej Centervänner,

Tyvärr måste jag meddela att gruppledarna för (M), (FP) och (KD) idag valt att säga upp allianssamarbetet med Centerpartiet i Sollentuna. De påtalar återkommande att samarbetet fungerat bra i nämnder och styrelser och att vi inte har brutit mot samarbetsavtalet, men säger sig inte ha förtroende för mig.

Orsaken beskrivs främst som att Centerpartiet inte varit tillräckligt "återhållsamt" och att jag "inte läst mellan raderna". Framförallt är det vårt överdäckningsförslag som nu väckt ont blod, men även vårt ställningstagande i frågor som t.ex. nytt kommunhus, försäljningen av Grindstugan, våra val av representanter och vår öppenhet gentemot medlemsgruppen har orsakat slitningar.

Jag kan bara beklaga beslutet och de konsekvenser det får för Sollentunaborna, Centerpartiet och Alliansen.

Jag återkommer med information om praktiska konsekvenser etc. så snart jag vet mer.

Med vänlig hälsning
Anna Myrhed, gruppledare

söndag 9 juni 2013

Om Kostnader, Finansiering och Värden

Sollentunacentern värnar om kommuninnevånarnas hälsa. Detta är grunden för vårt förslag om att överdäcka E4:an. Man ska inte behöva bli sjuk bara för att Trafikverket ignorerar att åtgärda överskridande gränsvärden av partikelhalter i närheten av där man bor! Eller att man störs av trafikbuller.

Därtill ser Sollentunacentern flera positiva följdeffekter av överdäckningen - bl a lättare att kunna ta sig över till och från Kistaområdet, vilket i sin tur kan ge fler arbetstillfällen, samt friläggandet av mer mark - att kunna bygga fler bostäder på.

Argumenten emot Sollentunacenterns överdäckningsförslag har huvudsakligen hänvisat till "för höga kostnader." Samtidigt kanske man inte riktigt inser värdet av de positiva effekter denna överdäckning skulle medföra: Bättre hälsa och livsmiljö för de boende och arbetande i området. Fler bostäder, inklusive ungdoms- och studentbostäder. Med mera.

Nåväl, låt oss titta närmare på de "höga kostnaderna" för överdäckningen.

Färska bedömningar visar att varje kilometer överdäckning av E4:an skulle kosta ungefär 1 Mdr kronor. Eftersom Sollentunacentern vill ta hänsyn till alla utsatta hushåll mellan Helenelund och Häggviksavfarten, vill vi därför att överdäckningen blir ca 3 km lång. Kostnaden uppskattas därmed till cirka 3 Mdr kr.

Dessa 3 Mdr kronor ska finansieras - men INTE bara av Sollentuna kommun! Finansieringen ska delas av svenska staten (i form av Trafikverket) och norra Stockholmsregionen (i form av Sollentuna och Stockholm Stad, som är intressenten på Kista-sidan). Sist men inte minst, tillkommer finansiering från EU.

Eftersom Sverige är medlem av EU och detta projekt uppfyller tre av EU:s prioriterade investeringskriterier - projektet handlar ju om INFRASTRUKTUR, MILJÖ och INTEGRATION - kommer EU att kunna finansiera minst en tredjedel av projektets kostnader. Minst.

Alltså ska kostnaden 3 Mdr kronor delas upp på tre parter, vilket blir 1 Mdr kronor per part. Vi utgår ifrån att Sollentuna och Stockholm Stad delar lika på sin part och därmed blir Sollentunas del av finansieringen cirka 500 miljoner kronor.

Sedan skall denna investeringen slås ut på en investeringshorisont på minst 50 år. Lånefinansierat till 3,5 % ränta blir den årliga räntekostnaden 17,5 miljoner kronor per år. En rak amortering på 50 år innebär avbetalning på 10 miljoner kronor per år, dvs ränta plus amortering blir kostnaden till en början 27,5 miljoner kronor/år och minskar därefter.

Sedan kan kalkylen bli ännu bättre: Om Trafikverket och regionen går samman i ett konsortium som gemensamt ansöker om EU-bidrag för projektet, kan EU stå för hälften av investeringskostnaden. Då skulle Sollentunas andel (enligt ovan) bli 375 miljoner kronor och med samma finansieringsvillkor skulle räntor och amortering istället uppgå till ungefär 20 miljoner kronor/år. 

Värdet då? Jo, precis som när man köper hus eller bostadsrätt så är ju kostnaden hög. Men det viktiga är inte själva kostnaden utan det viktiga är hur man klarar av att finansiera investeringen. Finansiering av räntekostnad och amortering samt med marginal för ränteförändringar. Precis som när man köper hus eller bostadsrätt.

Värdet av investeringen får man sedan ut varje dag, genom att man använder "investeringen" för sitt ändamål - man får skydd, värme och trivsel i sitt hus/bostadsrätt, precis som man får bättre luft och ljudmiljö varje dag när överdäckningen är på plats. Med fler bostäder får fler ett eget boende. Man mår helt enkelt bättre.

Istället för att bo trångt och obekvämt. Istället för att få andningsproblem och bli störd av bullret.

Så vill Sollentunacentern ha det. Vi hoppas att övriga partier också vill att medborgarna ska få ha det så!


tisdag 4 juni 2013

Samlade länkar om vår vision för E4:an

Det har varit några intensiva dagar för Sollentunacentern. Den visionsskiss för en överdäckad E4 som vi presenterade i förra veckan fick en hel del uppmärksamhet. Dels i våra lokaltidningar Mitt i Sollentuna och Vi i Sollentuna, men också på annat håll, såsom i SVT:s ABC och av tidningen Dagens Samhälle där Anna Myrhed och Per Ankersjö hade en debattartikel. På vår hemsida finns en del länkar till nyhetsinslag och artiklar samt också lite mer läsning om vår vision. Vad gäller ämnet överdäckning lär säkert inte sista ordet vara sagt.

torsdag 16 maj 2013

Svar på tal angående partistämma och överdäckning

Den tionde maj skrev Joakim Jonsson (S) ett blogginlägg som måste tolkas som ett påhopp på Centerpartiet. Och eftersom det finns en del tveksamheter i det han skrev så känner jag mig nödgad att med detta inlägg ge svar på tal.

För det första påstår Joakim att Socialdemokraternas kongress är större än Centerpartiets. Han lutar sig mot att S-kongressen har 350 ombud. Då Centerpartiets kongress har omkring 520 ombud är det lite svårt att se hur han får ihop sitt resonemang. Kanske anser han att socialdemokrater är dubbelt så mycket värda som centerpartister. Det får i så fall stå för Joakim. Den gängse demokratiska principen i detta land är ändå alltjämt allmän och lika rösträtt. Mot bakgrund av detta grundlagsfästa faktum vill jag därför påstå att han är ute på hal is. Tilläggas kan att de stora Centerstämmorna är ett av många bevis för att Centerrörelsen – till skillnad från Socialdemokratin – fäster, och alltid fäst, stort värde vid underifrånperspektivet. Vi vill inte bara föra en politik för decentralisering, vi har också en decentraliserad organisation.

Vid sidan av detta aningen arroganta klavertramp snärjer Joakim Jonsson också in sig i sina resonemang kring en överdäckning av E4:an. Å ena sidan hävdar han att en överdäckning är utredd och att bygget snart är igång. Å andra sidan påstår han att det är helt orealistiskt. Redan där blir det snurrigt. Fast vad värre är; han har troligen fel på båda punkterna.

För det första har ingen fullskalig utredning av överdäckningen gjorts. Det är en av de saker som Sollentunacentern kämpat i flera år för att få till stånd. För det andra finns få tecken på att spaden sätts i jorden den närmsta tiden. Snarare krävs ytterligare hårt arbete från Sollentunacenterns sida för att fler ska se fördelarna med att beakta de möjligheter som en överdäckning skulle kunna innebära.

Vad gäller kostnaderna för en överdäckning råder inga tvivel om att de är höga. Å andra sidan vet vi att hundratals människor i vårt län varje år insjuknar och dör till följd av den bristande luftkvaliteten. Vi vet också att svenska staten riskerar böter av samma skäl. Detta gör att resurser från statligt håll behöver avsättas för att säkerställa bättre luftkvalitet. Därtill pekas området mellan Kista och Sollentuna ut som en regional stadskärna för utveckling under de kommande åren. Marken är värdefull, och bostadsbristen stor. Det gör att de stora investeringar som kanske rentav är motiverade av miljö- och hälsoskäl, kan begränsas avsevärt genom att mark frigörs för bättre ändamål såsom bostäder och/eller annan service. Med en utvecklad och dynamisk miljö längs Sollentunas kommungräns mot Stockholm kan vi skapa både tillväxt, jobb och bostäder. Den typen av långsiktighet måste man väga in om några stora projekt någonsin ska bli verklighet. Kvartalspolitik är inte vår melodi. Centerpartiet är ett hållbart val.

måndag 29 april 2013

Överdäckning allt mer i ropet


Allt fler börjar inse att Centerpartiet är inne på rätt spår vad gäller överdäckning av E4:an. Under söndagen skrev Kjell Ericson på Folkpartiets(!) blogg att han tror att vägen kommer att överdäckas, och då just i syfte att hantera buller och partiklar. Som alltid är det glädjande att få medhåll. Snart kan vi vara på väg mot en hållbar lösning på partikelproblemen i Sollentuna.

Även om Kjell Ericsons blogginlägg är att se som en komplimang för väl genomförd opinionsbildning från Centerpartiets sida så vill jag ändå kommentera och förtydliga några saker mot bakgrund av vad han skriver.

För det första så är det just en utredning av en överdäckning som vi från Centerpartiets sida varit pådrivande för i flera års tid. Att vi inte hymlar med att vår förhoppning är att en sådan utredning landar i att en överdäckning blir verklighet är naturligtvis en annan sak. Det bör ses som en fingervisning till väljarna om att vi prioriterar deras hälsa och livsmiljö.

Under de senaste åren har jag diskuterat överdäckningen med mängder av människor, såväl ”experter” som lekmän. Och jag har aldrig hyst några tvivel om att en överdäckning är en stor investering. Därmed har jag aldrig uteslutit att det kan bli tal om att det kan behöva läggas skattepengar på detta. Det finns exempelvis goda skäl för staten att skjuta till pengar. Inte minst då alternativkostnaden innebär att staten tvingas betala böter och kostnader för såväl ohälsa som andra miljöåtgärder.

Däremot bör man inte utesluta att den exploatering som kan bli möjlig längs en framtida överdäckning kan ge ett mycket värdefullt tillskott till finansieringen av projektet. Vissa av dem jag talat med, och som besitter viss detaljkunskap i ämnet, har till och med hävdat att byggnation vid vägen kan finansiera överdäckningen. Jag är inte tillräckligt kunnig för att recensera den bedömningen. Men det behöver jag ju heller inte göra då jag vill få till stånd en gedigen utredning som kan ge de svar vi behöver för att fatta beslut. Att marken vid E4:an, mitt i den regionala kärnan Kista-Helenelund, är värdefull och skulle kunna erbjuda attraktivt boende, är det dock inget tvivel om. Varför det är intressant att fortsätta diskutera hur den kan tas tillvara på bättre sätt än i dag.

Sammantaget är jag i alla fall glad över att det hårda arbetet med att försöka skapa opinion i frågan om bättre luftkvalitet och överdäckning av E4:an bär frukt. Vilket naturligtvis inte innebär att vi i Centerpartiet kommer att luta oss tillbaka. Tvärtom.

Anna Myrhed


måndag 22 april 2013

Earth Day på Arena Sateliten

Det ramlar in många inbjudningar till seminarier och föreläsningar. Det gäller att gallra ordentligt och försöka hitta guldkornen som ger mest på alla plan. Det arrangemang som Arena Sateliten höll om hållbarhet inför Earth Day visade sig vara ett sådant guldkorn. Vill tacka alla killarna i den grupp från Rudbecks gymnasium som redovisade sitt specialarbete om hållbar utveckling på ett så härligt medryckande och engagerat sätt. Fick mig att vilja jobba ännu hårdare för hållbar utveckling i Sollentuna. 
 Nedan en länk till den film som bland annat visades i presentationen.



På bilden den grupp av avgångselever som gjort ett specialarbete om hållbar utveckling: Johan Hagert Oldgren, Maziar Nodehi, Lucas Molin, Karl Hellström, Sonny Andersson och Shayan Shafaei.

fredag 12 april 2013

Bra lösning för Eriksbergsskolan

I veckan lade Alliansen fram ett förslag om att flytta Eriksbergsskolan till Helenlunds centrum. Centrumanläggningen ägs av Sollentunahem och som tidigare ledamot av Sollentunahems styrelse vet jag att man haft problem med vikande kundunderlag. Byggnaden är sådan att den på ett relativt enkelt sätt går att omvandla till skola. Platsen är godtagbar ur partikel- och bullersynpunkt. Därmed uppfyller den de krav som Centerpartiet hela tiden ställt i jakten på en ny lokalisering av Eriksbergsskolan.

Den omfattande diskussion som den föreslagna etableringen i Näckan har lett till  att ärendet dragit ut på tiden. Detta har i första hand drabbat barnen på Eriksbergsskolan. Därför känns det bra att vi nu hittat en lösning.

Folkpartiet, Socialdemokraterna och Sollentunapartiet, har i valet mellan Näckan och nuvarande placering, förordat den nuvarande placeringen. Det hade inte varit en acceptabel lösning vare sig för Centerpartiet eller ur ett allmänt hälsoperspektiv. Luften vid Eriksbergsskolan är helt enkelt inte bra nog. Och intill dess att E4:an överdäckas kommer problemen med luftkvaliteten att kvarstå. 

Naturligtvis är Helenlund även i framtiden i behov av närservice och ett levande affärscentrum. I samband med att den nuvarande centrumbyggnaden omvandlas till skolbyggnad är därför tanken att ett nytt centrum anläggs i kilen mellan järnvägen och motorvägen. Centrumet kommer att uppföras i anslutning till det resecentrum som växer fram i samband med att tvärbanan dras till Helenelund. På så sätt får centrumanläggningen ett mer publikt läge som också gör det lättare för dem som åker kollektivt att handla och göra ärenden på vägen. Min förhoppning är att det nya centrumet får så stor genomströmning att exempelvis Posten vill flytta tillbaka, att ett apotek kan öppna och att servicen i Helenelund blir bättre.

Jag är glad över den här lösningen som är bra både för eleverna på Eriksbergsskolan och för kollektivtrafikresenärerna samt invånarna i Helenlund. 


Vid Eriksbergsskolan står kommunens partikelmätare. Den visar att luftkvaliteten inte är den bästa i det här området.

måndag 25 mars 2013

SvD uppmärksammar Sollentunas luftkvalitet

Svenska Dagbladet har idag en utmärkt artikel om partikelproblemen vid skolor. Bland annat framgår att miljökvalitetsnormen för partiklar ligger en bra bit över vad Världshälsoorganisationen (WHO) menar är god luftkvalitet och att normen har satts utifrån en kompromiss som utöver hälsa även väger in näringsliv, ekonomi och teknik.  
Forskningen visar att också miljöer med partikelnivåer relativt långt under miljökvalitetsnormen är olämpliga för barn att visats i.
Forskningen  vid Karolinska institutet (KI) visar oroande resultat för hur barns hälsa påverkas när de vistas nära hårt trafikerade vägar. Det handlar om nedsatt lungfunktion och långdragna nedre luftvägssymptom.
Av artikeln framgår också att barn är känsligare än vuxna för partiklar och kvävedioxid. ”De rör sig mer och andas mer i förhållande till sin kroppsvikt och deras organ, centrala nervsystem och lungor är under utveckling. Efter studier av barn i Stockholm kunde forskarna vid KI konstatera att luften under det första levnadsåret påverkade mest – luftföroreningar kunde leda till nedsatt lungfunktion och problem med nedre luftvägarna upp till åtta års ålder. Nu studerar forskarna om problemen håller i sig ännu längre. ”
I grafiken till SvD:s artikel är Eriksbergsskolan i Sollentuna markerad, men det framgår tyvärr inte att det i Sollentuna ligger mer än 20 skolor- och förskolor inom områden med mycket höga partikelvärden. Även gränsvärdena för kvävedioxid överskrids på sina håll i kommunen.

Här kan du läsa om hur Sollentunacenterns ställer sig i frågan om Eriksbergsskolans partikelproblem och om överdäckning av E4:an.

söndag 24 mars 2013

IBLAND IBESLUT

Image courtesy of Phaitoon / FreeDigitalPhotos.net
Rudbecks gymnasium är ett stort och respekterat gymnasium här i Sollentuna. Som ledamot i Utbildnings- & Arbetsmarknadsnämnden i Sollentuna har jag haft förmånen att följa utvecklingen på Rudbeck under drygt två års tid.

Gymnasieverksamhet får liksom annan skolverksamhet intäkter i form av ett givet ersättningsbelopp per elev och varierar något beroende på inriktning på studierna. Rudbecks budget och tillgång till medel styrs alltså av hur många elever som söker och antas till gymnasiestudier varje höst.

Inom Rudbeck finns sedan 2007/2008 en speciell utbildning som heter Internationeal Baccalaureate (IB) som helt bedrivs på engelska och har en lite mer krävande studietakt än övriga gymnasielinjer. IB har sedan starten inte lyckats fylla klasserna och då IB har 18 lärare per 100 elever (mot cirka 6 lärare per 100 elever på andra gymnasielinjer) har detta därför medfört ett underskott för Rudbeck. Trots att eleversättningen på IB är högre än för elever på ordinarie gymnasielinjer. Detta underskott kan inte täckas av Sollentuna Kommun utan har fått täcka med medel ifrån andra linjer på Rudbeck.

Senvåren 2012 konstaterar UAN att nytt underskott var aktuellt för IB och Rudbeck. Nämnden förde en diskussion med Gymnasiechefen och i september beslöt nämnden att ge Rudbeck ett extra marknadsföringsbidrag för att ge IB en rejäl chans att få upp antalet sökande elever inför hösten 2013.

Gymnasieschefen lade tillsammans med samordnaren för IB och lärare en marknadsföringsplan i oktober där målsättningen var att få upp antalet sökande elever till 25 st per den 15 februari 2013, annars var UAN tvungen att stoppa nyintagningen till IB (vilket skulle medföra gradvis nedläggning av IB).

Efter marknadsföringsinsatsen, per den 15 februari, var antalet förstahandssökanden till IB 12 elever. Det blev nödvändigt att fatta ett beslut.

På Nämndmötet den 21 mars kom ett stort antal elever och föräldrar till eleverna på IB för att framföra sina protester mot nedläggningen samt begäran om bordläggning av nedläggningsbeslut.

Denna typ av aktivt engagemang var stimulerande att möta. Så mycket energi och vilja!

Föräldrarna föreslog bordläggning samt att man skulle få en möjlighet att genomföra riktig marknadsföring av IB, riktad mot bl a Ericsson och utländska företag i Kistaområdet. Man menade att man på kort tid skulle sannolikt få fram 5-15 elever till höststarten - om man bara fick chansen.

Det är verkligen inte roligt att behöva lägga ned varken någon skola eller någon gymnasielinje. Det var ännu mindre roligt att behöva ta ett sådant beslut när så många visade så stort engagemang som under Nämndmötet. Jag hade så gärna sett att dessa elever och föräldrar kunde ha fått chansen att, under hösten, fått visa om den föreslagna marknadsföringskampanjen verkligen skulle ha gett de prognostiserade elevtillskotten. Tyvärr verkade de inte ha blivit informerade om nedläggningshotet då och detta är mycket beklagligt.

Kanske hade det gått - eller så hade det varit ett gott försök. Statistiken visar dock att söktrycket till samtliga IB-kurser i Stockholms län under de senaste åren har minskat totalt sett. Med denna statistik och efter den genomförda marknadsföringsplanens klena resultat finns det bara att konstatera att:
  • En bordläggning av beslutet till nästa Nämndmöte i maj skulle knappast förändra något i sak (omvalsperioden avslutas i juli) utan snarare förlänga plågan
  • Det enda realistiska motbudet till nedläggning var att satsa på fortsatt verksamhet och för detta var antagandehistoriken och statistiken runt söktrycket till IB generellt alldeles för dålig 
I det perspektivet kan UAN inte fortsätta låta andra gymnasielinjers medel fortsätta finansiera IBs underskott, det vore inte rättvist mot övriga elever på Rudbeck.

Därför såg Alliansen sig nödgade att fatta beslut om nedläggning under förutsättning att de nuvarande IB-eleverna skulle garanteras fortsatt lika hög kvalite på sina resterande studier, vilket det också fattades beslut om samma kväll.

tisdag 19 mars 2013

ALLT MEURKARE

Image courtesy of Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Överstatligheten i EU tar sig nya uttryck.

EU ger nödlån till Cypern med villkoret att man direkt exproprierar en straffskatt ur de cypriotiska bankkundernas konton. Den direkta skatten uppgår till 6,75 % på bankmedel upp till 100 000 EUR och 9,9 % på innestående kapitalbelopp däröver.

Har du 100 000 EUR i cypriotisk bank, ryker 6 750 EUR omedelbart.

Whooops! EU kan alltså gå in i ett EU-land - som inte klarar av EU:s budget och finansiella krav och därför behöver kapitaltillskott för att överleva - och tar kapital från dess bankers kunder, medborgare och andra kontoinnehavare, utan vidare spörsmål eller hänsyn. Rena stölden!

Att det är den cypriotiska staten som initialt tar ut straffskatten från bankerna är en kuliss - skatten tas ut för att kunna få lånet från EU.

Det känns lite märkligt att cypriotiska politiker accepterar sådana avgörande lånevillkor! Kickbacks, anyone? Eller så är det kanske inte helt förankrat ännu? Då lär det vänta tumult inom kort.

Ränteinkomster och andra intäkter från banktjänster utgör en stor del av Cyperns inkomster. Här försvann nu förtroendet för Cypern som pålitligt bankland - bankparadis för vissa - i ett svep! Vad ska landet nu kunna leva på framöver? Turismen ger ju ingen större konkurrensfördel så länge man har Euron som valuta!

EU slår alltså an allt hårdare lånevillkor på länder som ser sig tvungna att ta lån för att få ihop landets verksamhet. Och, tydligen väljer man att kräva hårdare villkor ju mindre landet är. Det tycks vara lättare att sparka hårdare på den som ligger, ju mindre den liggande personen är.

Hur hade det sett ut om EU hade gjort likadant mot Spanien? Tja, då kanske spanjorerna skulle börja säga "caramba" och lite mer därtill...

Det här är skrämmande politik som går HELT TVÄRS EMOT Centerpartiets värderingar. Hastiga, omskakande överstatliga beslut som över en natt helt förändrar villkoren för medborgare och företagare. Ingen transparens. Ingen långsiktigt konsekvensanalys om följderna i samhället, varken ekonomiska eller humana följder verkar beaktas.

Politiken inom EU går åt fel håll - kan vi stillasittande acceptera detta utan vidare? Låt oss föra upp diskussionen på köksborden och bestämma oss för hur framtiden borde se ut!

Dags för folkomröstning om EU nu!

onsdag 13 mars 2013

Go Anna Go!

Det finns fler Annor än vår Anna Myrhed som har drag under galoscherna!

Anna Franzén  bjöd in mig för att höra mer om mitt förslag om QR koder till Edsvikspromenaden. Min tanke var att man skulle kunna sätta upp dessa QR koder på informationsskyltar  om vår närmiljö/konstverk ned till Edsbergsslott från Sollentuna Centrum. Det finns redan ett förslag om en promenad ned till slottet sedan tidigare och detta var en komplettering. Dessa QR koder skulle länka till den kommande Edsviks siten så att skolorna enkelt kan få färdiga tipspromenader, matematikpromenader eller andra specifika ämnespromenader. Mer skola utomhus på ett enkelt sätt! Hur lång är söderväggen på Edsbergsslott? Vilken form är det på det östra fönstret? Hur stor är omkretsen på grillen utanför Slottet? Detta skulle också kunna möjliggöra för promenader på olika språk, ett sätt att lära känna vår närmiljö på ditt eget språk från vart du än kommer.

Tänk att gå en tipspromenad en solig lördag förmiddag med hela familjen, skulle inte det vara härligt och avsluta med att grilla en korv med utsikt över vår vackra Edsvik! Eller som Kick off för det nystartade lilla eller stora företaget?

Anna berättade att man enkelt kunde göra en flik med förskola och skola, en annan kanske med kultur osv. Härligt att träffa kreativa människor som ser möjligheter! Vi ser fram emot Edsviks Framtid!


PS Du vet väl att Edsviks konsthall har gratis skolinträde Ds

Tänk att lilla jag gått och blivit en sådan där tokig politiker! Sollentuna är vårt och vi kan alla påverka! välkommen du också! 

/ Sara Carlson ny ledamot i kultur och fritid för Centern

måndag 11 mars 2013

Vad tycker Centerpartiet om Eriksbergsskolans placering?

Dygnsmedelhalter av partiklar (PM10) år 2010 (bild SLB-analys)
En av de mer omdiskuterade frågorna i Sollentuna handlar om Eriksbergsskolans placering. Centerpartiet har under lång tid framhållit det oacceptabla i att gränsvärdena för partiklar överskrids på delar av skolgården, liksom utmed hela E4:an (och att 13 500 kommuninvånare bor där de regionala miljömålen överskrids). Vi har uppmärksammat vad detta betyder ur ett hälsoperspektiv och vi har uppvaktat regeringen och Trafikverket i frågan. Vi har också länge efterfrågat en utredning om förutsättningarna för att däcka över E4:an. Än så länge utan gehör från våra allianskollegor, men en förändring kan vara på väg.

Centerpartiets ställningstagande i fråga om Eriksbergsskolan tar sin utgångspunkt i att vi slår vakt om barnens hälsa och kommunens ekonomi. Vi vill inte investera i en skolbyggnad på en plats som inte klarar gränsvärden för partiklar och buller. Överlag vill vi att kommunen ska löpa linan ut i partikelfrågan och utreda förutsättningarna för att däcka över E4:an. Utöver att det handlar om en långsiktig lösning på de hälsorelaterade problemen, så skulle det också frigöra värdefull mark och bygga samman den regionala stadskärnan Kista-Helenelund.

Centerpartiets vill att en ny Eriksbergsskola byggs på en plats som är godtagbar ur hälsosynpunkt för barnen. Under rådande omständigheter är inte nuvarande plats godtagbar, men vem vet, däckar vi över E4:an inom en snar framtid kan nuvarande plats mycket väl vara förträfflig.

fredag 8 mars 2013

Kassa politiska förslag!


Sverige har sedan 2010 krav på alla företag som säljer direkt till konsument att hålla och föra kassaregister. Undantagna från detta krav blev torghandlare och andra liknande marknadshandlare.

Redan från början var tankegångarna diffusa - det angavs att "syftet var att skydda seriösa företagare mot mindre seriösa företagare och att legitimera skattesystemet" men i själva verket blev effekten den nästan omvända, nämligen att:
  • seriösa företagare fick mer kostnader i och med tvånget att anskaffa godkända kassaregistersystem och den löpande administration detta medförde, samt
  • oseriösa företagare kunde praktiskt taget legitimera sin verksamhet genom att göra den till torg- eller marknadshandel.
Dock - Skatteverket fick ju några ytterligare kronor in till Statskassan.

Men, man ska aldrig säga aldrig. Ett dåligt system kan faktisk göras ännu sämre! Typ:

Finansdepartementet har just (7 mars) lagt fram ett lagförslag om att Kassaregisterlagen även ska inkludera torg- och marknadshandlarna från och med 1 januari 2014. 

Vart tog omsorgen om och förenklingsambitionen för småföretagarna vägen nu??

Visst ger Finansdepartementets lagförslag Skatteverket ett visst litet extra utrymme att tillåta enskilda undantag från kassaregisterkravet men... 

Det här är bara patetiskt och för OGENOMTÄNKT! Absolut ingen minskning av pålagor, kostnader och administration för de små företagarna här inte!!

Det finns egentligen bara en vettig väg framåt - ta bort kassaregisterkravet för alla företag med omsättning under 10 Mkr per år. Bort med mesta möjliga administration för småföretagarna! Annars lär de sista små, kämpande butiksägarna ge upp och packa ihop sin verksamhet. Kvar kommer det bara att finnas stora konsumentkedjor.

Riv upp och lägg ned förslaget! Det här ska Sverige inte behöva acceptera någon dag i veckan!!

Stolt men inte nöjd på kvinnodagen

Almanackan på väggen visar att det är den 8 mars. Det är med andra ord den internationella kvinnodagen, och som centerpartist har man all anledning att vara stolt. För jag har glädjen att vara med i ett parti som i decennier låtit kvinnor ta plats på betydelsefulla positioner. Sollentuna kommun är sannerligen inget undantag.
Naturligtvis tränger jämställdhetsfrågorna betydligt djupare än vad som kan påvisas i statistik kring kvinnlig representation i styrelser och nämnder. Men könsfördelningen i kommunens beslutande organ är ändå ett av många relevanta mått på hur jämställdheten ser ut i dagens Sverige och i dagens Sollentuna. Exempelvis kan man konstatera att endast två ordförandeuppdrag av 18 i kommunen innehas av kvinnor (se ovanstående diagram). I sig är det inte unikt för Sollentuna. Det visar ändå att det finns förbättringspotential, både här och på andra håll.
För Sollentunacenterns vidkommande kan man konstatera att 61 procent av förtroendeuppdragen innehas av kvinnor. Det gör att vi har den klart största kvinnorepresentationen av alla partierna i kommunen. Ännu högre är vår representation om man räknar ordinarie ledamöter, alltså dem som faktiskt har rösträtt. Då närmar vi oss 70 procent. Detta illustreras i diagrammet ovan. Att det är helt tomt i Sverigedemokraternas stapel beror på att de inte har några förtroendevalda kvinnor i kommunen.
Att Centerpartiet ligger bra till i jämställdhetsstatistiken är inget nytt. Vi var först med att få en kvinnlig partiledare. Vi hade den första kvinnliga departementschefen och den första kvinnliga utrikesministern. Vi är första parti att ha en tredje kvinnlig partiledare i vår regentlängd. Dessutom är vi det parti som har störst andel kvinnliga kommunstyrelseordföranden runtom i landet, något som tidningen Dagens Samhälle kunde berätta om här i veckan. Vad denna långa tradition av starka kvinnor på ledande positioner i just Centerrörelsen beror på är svårt att säga. En av de vanligare förklaringar som jag hört är att jordbrukarkvinnorna sågs som jämlikar på ett helt annat sätt än vad som var fallet i andra sektorer. Medan landsbygdens kvinnor slet på gården sida vid sida med männen blev många andra kvinnor hänvisade till att ta hand om köket och barnen. Jag tror inte det är en heltäckande förklaring, men ett korn av sanning kan så klart finnas i den beskrivningen. Men jag tror också att Centerpartiet genom ett långvarigt engagemang för miljöfrågor och mindre traditionellt manliga politikområden också attraherat många kvinnor. Lägger man till att vi under lång tid haft Nordens största politiska kvinnorförbund, ett förbund som i delar av landet samlat fler medlemmar än själva partiorganisationen, så kanske man kan börja lägga pusslet.
Vad som slår mig är samtidigt att Centerpartiet sällan varit särskilt skrytsamt i fråga om sin förmåga att släppa fram kvinnorna. Det har liksom skett lite i det tysta. Det är först på senare år, möjligen i kraft av att vi numera skriver 2012 snarare än 1912, som fler i Centerrörelsen uppmärksammat att vi länge legat steget före. Vi har icje desto mindre ganska många år av relativt bra jämställdhetsstatistik att vara stolta över vid det här laget. Därför kan jag tycka att det är på sin plats att slå sig lite för bröstet om man är medlem i Centerpartiet.
Med detta sagt kan jag konstatera att det är lång väg att vandra innan Sverige är ett jämställt land. Ännu längre är det till den dag då vi kan betrakta världen som jämställd. Att driva på för att utvecklingen mot ett samhälle där kvinnor och män värderas lika är alltjämt ett uppdrag som är precis lika viktigt för Centerpartiet som för alla andra goda krafter. Att just vi varit hyfsade hittills är inget skäl att vara nöjd. Den internationella kvinnodagen är snarare en påminnelse om hur illa ställt det är runtom i Sverige och världen, och hur viktigt det är att vi uppmärksammar dessa orättvisor. Kvinnodagen är en dag då jag är stolt, men inte nöjd.