Svenska Dagbladet har idag en utmärkt artikel om partikelproblemen vid skolor. Bland annat framgår att miljökvalitetsnormen för partiklar ligger en bra bit över vad Världshälsoorganisationen (WHO) menar är god luftkvalitet och att normen har satts utifrån en kompromiss som utöver hälsa även väger in näringsliv, ekonomi och teknik.
Forskningen visar att också miljöer med partikelnivåer relativt långt under miljökvalitetsnormen är olämpliga för barn att visats i.
Forskningen vid Karolinska institutet (KI) visar oroande resultat för hur barns hälsa påverkas när de vistas nära hårt trafikerade vägar. Det handlar om nedsatt lungfunktion och långdragna nedre luftvägssymptom.
Av artikeln framgår också att barn är känsligare än vuxna för partiklar och kvävedioxid. ”De rör sig mer och andas mer i förhållande till sin kroppsvikt och deras organ, centrala nervsystem och lungor är under utveckling. Efter studier av barn i Stockholm kunde forskarna vid KI konstatera att luften under det första levnadsåret påverkade mest – luftföroreningar kunde leda till nedsatt lungfunktion och problem med nedre luftvägarna upp till åtta års ålder. Nu studerar forskarna om problemen håller i sig ännu längre. ”
I grafiken till SvD:s artikel är Eriksbergsskolan i Sollentuna markerad, men det framgår tyvärr inte att det i Sollentuna ligger mer än 20 skolor- och förskolor inom områden med mycket höga partikelvärden. Även gränsvärdena för kvävedioxid överskrids på sina håll i kommunen.
Här kan du läsa om hur Sollentunacenterns ställer sig i frågan om Eriksbergsskolans partikelproblem och om överdäckning av E4:an.
Här kan du läsa om hur Sollentunacenterns ställer sig i frågan om Eriksbergsskolans partikelproblem och om överdäckning av E4:an.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar