tisdag 3 december 2013

Efter bussen kommer julen (rullande)

Efter mycket och lång möda och stort besvär, lyckades Sollentunacentern få ihop ett öppet möte om kollektivtrafiken i Sollentuna, med SL och Arriva.

All heder till centerkollegan Bernt Josephson som höll i kontakten och taktpinnen hela vägen, från första mailet i månadsskiftet februari/mars, till mötets genomförande, onsdagen den 27 november. Snyggt!

Inför trettio åhörare fick SL och Arriva presentera hur de agerar för att undvika förra vinterns återkommande problem med inställda bussar och tåg. Efter dryga halvtimmens presentation så övergick mötet till frågor och öppen diskussion. Framför allt busstrafiken lockade till många frågor och synpunkter, en del kritik men även förslag på förbättringar.

Mötet blev mycket informativt. Själv lärde jag mig att när bussen har börjat blinka för att svänga ut från hållplatsen, får bussföraren inte lova att öppna dörren för en sent ankommande resenär, i så fall gör han sig skyldig till trafikbrott (och får böta). Minsann!

Annat som framkom var att förseningsstatistiken för Sollentuna var sämre än övriga kommuner, vilket Arriva menade berodde på många infrastrukturarbeten som tvingar fram omläggning av bussturer, vilket i sin tur ofta försenade bussen. Här önskade Arriva bättre information från kommunen om kommande vägarbeten. 

Det lyftes även kritik mot att informationstavlorna ofta var vilseledande och helt enkelt gav helt fel information. Det krävs en rejäl förbättring!

Representanterna från SL och Arriva var genomgående både lyhörda och tillmötesgående och alla som ville kunde efter mötet få anmäla särskilda lokala problem som noterades för vidare hantering, vilket uppskattades av åhörarna.

Även SL och Arriva tyckte att möte var konstruktivt och givande och sade sig redo att ställa upp på liknande möten i framtiden. Sollentunacentern har härmed öppnat en kontaktväg som vi avser att arbeta vidare med, till exempel genom ett uppföljande möte under 2014.

Men innan dess kommer julen och medlemmarna inbjudes härmed till Sollentunacenterns sedvanliga julmöte på måndag den 9 december kl 18 i församlingslokalen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar