lördag 14 december 2013

Arvoden och valteknisk samverkan

Jag har igår haft ett möte med Sollentunas kommundirektör Katarina Kämpe för att dels reda upp de märkliga turerna runt våra arvoden, dels berätta om den valtekniska samverkan Centerpartiet nu ingår för att bl.a. fortsätta ha tillgång till möteslokaler.

Låt mig först berätta om arvodeskarusellen. Kommunen har fortsatt att betala ut arvoden till vissa av de centerrepresentanter som tidigare suttit i arbetsutskott för en nämnd men uteslöts ur arbetsutskotten sista september. Så har det varit för vissa, för andra ströps arvodet direkt trots att det av reglementet framgår att ledamöter i arbetsutskott väljs på ett år med start från första januari. Frågan är självklart vad som gäller - ska det utgå arvode fram till årsskiftet eller inte?
Flera av dem som fortsatt att få pengar kontaktade förvaltningen redan i samband med oktoberutbetalningen och berättade att de fått pengar de inte visste om de skulle ha och frågade vad som egentligen gällde. De fick löfte att detta skulle kollas upp. Sedan har veckorna gått och utbetalningarna fortsatt. Total förvirring råder alltså. Kommunen vet inte vem som ska ha arvode, förmår inte ge svar på direkta frågor kring detta och fortsätter lite godtyckligt att betala ut pengar hit och dit. Undra om det sköts likadant i fråga om leverantörer och andra som kanske inte ens hör av sig och berättar att de får utbetalningar? Känns inte riktigt som en ansvarsfull hantering av skattebetalarnas pengar kan man tycka.
Vid mötet informerades även kommundirektören om att Centerpartiet och Sollentunapartiet har ingått en valteknisk samverkan. Det handlar inte om någon politisk samverkan. Vi fortsätter att vara två fullständigt fristående partier utan koppling till varandra och har lika mycket/lite gemensamt som innan. Däremot har vi kunnat se att båda partierna kan öka sina resurser genom att ingå det här avtalet. Vi har därför valt att ”ta hem det bytet” och dela det i varsin lika stor del för respektive parti. För Centerpartiet innebär uppgörelsen att vi får resurser motsvarande cirka en halv dags politisk sekreterartjänst i veckan, smidigare tillgång till handlingar och vissa möten samt möjlighet att använda möteslokalerna i kommunhuset. Dessa ytterst blygsamma resurser ser vi som mer eller mindre nödvändiga för att kunna verka som oppositionsparti. Överenskommelsen mellan oss och Sollentunapartiet kommer att befästas skriftligen under de närmaste dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar