söndag 6 januari 2013

2013 - INTE SOM VANLIGT

Image courtesy of sdmania at FreeDigitalPhotos.net
"Gör man som man alltid har gjort, kommer man att få som man alltid har fått."

Centerpartiets nya idéprogram rör om i mediavärlden och väcker varierande känslor även inom partiet. En del upprörda Centerröster från olika håll i landet ventilerar sin oro runt idéprogrammet inför Centerpartiets Framtidsstämma och dess antagande av ett nytt partiprogram. Nedan följer två punkter runt denna oro:

1. Det finns onekligen en anledning till att Centerpartiet befinner sig på den nuvarande, låga opinionsnivån. Anledningen är politisk otydlighet, som har uppstått ur en tvekan om vad partiets politik egentligen står för.

Centerpartiets förra partiprogram (2001) tog upp mycket av det som nu återkommer i idéprogrammet men i Allianssamarbetet verkar "lagomheten" ha fått ta överhand. Kanske som en uppskattning för att C fick ingå i lagbygget Alliansen? Oavsett varför så blev följden att efterhand förhandlades flera av partiets ståndpunkter bort - bl a motståndet mot FRA, IPRED och kärnkraften - medan inget nytt fanns som kunde ersätta det som tappats bort. Därmed bleknade mycket av Centerpartiets karaktär bort. Och opinionsstödet följde med i samma utveckling.

Idéprogrammet lyfter nu fram flera av Centerpartiets gamla grundvärderingar och sätter in dessa i en rad nya sammanhang. Med andra ord, back to basics och lägg till några förändringar - som varje ambitiöst fotbollslag gör när en tidigare etablerad spelidé inte längre ger resultat. Gör man inga ändringar, kommer man att fastna i sin fortsatta trend nedåt. Något måste göras.

Sedan kan kanske inte alla spelarna i fotbollslaget inse vad som behövs för att lyfta laget. I så fall blir det upp till lagledningen att se över laguppställningen. Ibland ska man byta ut lagspelare där så kan behövas. Syftet är ju ändå att lagspelet ska ge resultat och locka både fler spelare och publik. Precis som inom politiken...

2. Den mediala uppmärksamheten av Centerpartiets grundvärderingar är guld värd. Frihet, jämlikhet och hållbarhet. Lika möjligheter för alla. Mer lokalt självbestämmande. Bättre miljö. Mindre statligt inflytande. Med mera. Värderingar som de flesta människorna kan skriva under på. Men, som de flesta bara tar för givet i vardagen och sällan hinner att tänka på. Plötsligt har dessa värderingar kommit upp till ytan!

Ta till exempel några av de debatterade förslagen - hur ofta har man funderingar över:

Jämlikhet - borde inte alla människor i Sverige få lika möjligheter att skapa en meningsfull framtid? Om inte,  specifikt vilka människor ska vi förhindra få denna möjlighet? Och, varför?

Fri invandring - vi är numera vana vid fri rörlighet av kapital och varor, varför ska då inte fri flytt över gränserna kunna accepteras? Givetvis inte okontrollerat - även flytt av varor och kapital kontrolleras - och under ett mycket större kommunalt inflytande än idag.

Månggifte - idag får två kvinnor gifta sig med varandra. Varför får då inte tre kvinnor göra det, så länge alla inblandade är med på giftermålet?

Jag tycker att det är ett politiskt friskhetstecken att dessa frågeställningar nu har kommit upp i allmän debatt. Det visar att politik faktiskt kan vara utvecklande. Det kan också bli intressant att se vilka politiker som inte vill ställa sig bakom en sådan utveckling. Förhoppningsvis inte så många!

För Centerpartiet handlar det till syvende och sist om att antingen Förnya politiken eller Falla med politiken - och förnyelse är den bästa och roligaste vägen framåt. Låt oss förnya och få mer luft under vingarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar