torsdag 13 december 2012

MER BISTÅND TILL EU?!

"Value for money" - valuta för pengarna, d v s att få bra kvalitet för kostnaden - är ett viktigt begrepp för Centerpartiet och för undertecknad. Framför allt när det handlar om skattepengar som i grund och botten är alla våras insatser för att upprätthålla ett uthålligt samhälle med god välfärd, vårdnad, utbildning, arbetsmarknad, rättvisa och kommunikation. Slöseri borde vara onödigt om vi alla bryr oss om hur vi spenderar våra gemensamma skattemedel.

Sverige är medlem i EU men står utanför det monetära samarbetet och vi har därför valt att inte ha Euro som vår valuta. Vi kan vara med och påverka i EU utom i sådant som har med monetära frågor att göra. För detta betalar vi i år (2012) hela 31,3 Miljarder kronor. I olika former av stöd och bidrag får vi tillbaka cirka 13 Miljarder kronor, d v s Sverige betalar under 2012 netto drygt 18 Miljarder för att vara med i EU. Det är en hög medlemskostnad!

Sverige har ju varit med i EU ett tag. Om vi lägger ihop 2012 med de senaste fyra åren, kan vi konstatera att Sverige har netto utbetalat till EU nästan 92 Miljarder kronor mer än vi har fått tillbaka under dessa fem år. Dessa uppgifter går lätt att kolla på www.eu-upplysningen.se för den som vill.

Nästan 92 Miljarder kronor! Under de senaste fem åren. Tittar vi längre bak i tiden blir det ännu mer. Sett över tio år blir det ytterligare drygt 60 Miljarder kronor. A LOT OF DOSH! Får vi valuta för dessa pengar? Vi har ju knappast blivit imponerade av vad EU har åstadkommit så här långt. Hittills kan vi inte hålla med AMFs Tiden - det har inte blivit bättre med tiden. Tvärtom, det finns nu förslag att Sveriges årliga EU-avgift ska höjas. Alltså, ännu mer pengar ut de kommande åren.

Hur mycket bättre infrastruktur hade vi kunnat få för 92 Miljarder kronor, utöver det som redan har budgeterats. Ja, vi kunde ha renoverat och byggt ut större delen av det befintliga järnvägsnätet. Eller, vi kunde ha förbättrat vård och omsorg en hel del, eller höjt lärarlönerna rejält, eller till och med ökat biståndet till de fattiga länder som humanitärt behöver biståndet bättre än EU. För EU-avgiften är väl egentligen ett bistånd till EU så att EU-politikerna ska få fortsätta att lappa vidare på sitt lapptäcke.

Jag är definitivt för fri handel och kapital över gränserna men röstade mot EU 1994 och Euron 2003 därför att strukturen på EU-projektet var fel från början. EU byggdes från toppen och nedåt vilket var lika fel som att först bygga taket på ett flervåningshus och sedan fundera på hur bottenplattan kan konstrueras. Helt fel, och dyrt med allt lappande som tillkommer för att upprätthålla det politiska skenet av ett bra husbygge. 

Nej, gör om och gör rätt! Jag anser att det är högst tveksamt att Sverige ska vara med i EU - i nuvarande skepnad - över huvud taget. Vi kan bättre själva. Vi kan klart mycket bättre själva och då ska vi väl inte fortsätta att slänga pengar i sjEUn!! 

Eller?

Image courtesy of Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar