fredag 14 december 2012

MER BISTÅND TILL EU?! DEL 2

Att identifiera fel i samhällets system är bra, att hitta konstruktiva lösningar som ger hållbara värdeökningar är dock ännu bättre.

Det är inte svårt att hålla med om att slänga 18 Miljarder kronor i sjEUn varje år är förkastligt. Men, givet att situationen är som den är, vad har Sverige då för alternativ när det gäller EU? Trots allt vill vi kunna handla "fritt" med EU-länderna och kunna resa runt utan pass. Och Anders Borg blir gärna intervjuad i Bryssel.

Tja, varför inte göra som Norge? Norge, som inte är EU-medlem, betalar årligen 3 Miljarder norska kronor för sitt EES-avtal (handelsavtal med EU) och därtill betalar Norge 1,5 Miljarder norska kronor för forskningssamarbete med EU. En norsk krona kostar idag strax under 1,2 svenska kronor vilket innebär att 4,5 Miljarder norska kronor motsvara ungefär 5,4 Miljarder (svenska) kronor.

Så, låt oss göra som Norge - vi släpper EU-medlemskapet. Då skulle konsekvensen kunna bli att Sverige
  1. slipper betala 31,3 Miljarder kronor i EU-avgift,
  2. betalar istället EES-avgift (sannolikt större belopp än Norges, antag 5-6 Miljarder kronor),
  3. får inga EU-stöd eller bidrag (på runt 13 Miljarder kronor), och
  4. slipper bekymra oss om Bankunioner, Lissabonföredrag, böjningen på gurkor, och mycket annat.
Nettot för 2012 skulle då ha blivit att Sverige hade betalt 5-6 Miljarder i EES-avgift, själv betalt stöd och bidrag - på samma sätt som EU - på 13 Miljarder och ändå hade FRIGJORT 12-13 MILJARDER KRONOR EXTRA TILL SATSNINGAR INOM LANDET. Årligen. Om och om igen, för varje år som vi kvarstår som EU-medlem.

Hur smakar gEUrkan nu??

Image courtesy of James Barker / FreeDigitalPhotos.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar