Rudbecks gymnasium är ett stort och respekterat gymnasium här i Sollentuna. Som ledamot i Utbildnings- & Arbetsmarknadsnämnden i Sollentuna har jag haft förmånen att följa utvecklingen på Rudbeck under drygt två års tid.
Gymnasieverksamhet får liksom annan skolverksamhet intäkter i form av ett givet ersättningsbelopp per elev och varierar något beroende på inriktning på studierna. Rudbecks budget och tillgång till medel styrs alltså av hur många elever som söker och antas till gymnasiestudier varje höst.
Inom Rudbeck finns sedan 2007/2008 en speciell utbildning som heter Internationeal Baccalaureate (IB) som helt bedrivs på engelska och har en lite mer krävande studietakt än övriga gymnasielinjer. IB har sedan starten inte lyckats fylla klasserna och då IB har 18 lärare per 100 elever (mot cirka 6 lärare per 100 elever på andra gymnasielinjer) har detta därför medfört ett underskott för Rudbeck. Trots att eleversättningen på IB är högre än för elever på ordinarie gymnasielinjer. Detta underskott kan inte täckas av Sollentuna Kommun utan har fått täcka med medel ifrån andra linjer på Rudbeck.
Senvåren 2012 konstaterar UAN att nytt underskott var aktuellt för IB och Rudbeck. Nämnden förde en diskussion med Gymnasiechefen och i september beslöt nämnden att ge Rudbeck ett extra marknadsföringsbidrag för att ge IB en rejäl chans att få upp antalet sökande elever inför hösten 2013.
Gymnasieschefen lade tillsammans med samordnaren för IB och lärare en marknadsföringsplan i oktober där målsättningen var att få upp antalet sökande elever till 25 st per den 15 februari 2013, annars var UAN tvungen att stoppa nyintagningen till IB (vilket skulle medföra gradvis nedläggning av IB).
Efter marknadsföringsinsatsen, per den 15 februari, var antalet förstahandssökanden till IB 12 elever. Det blev nödvändigt att fatta ett beslut.
På Nämndmötet den 21 mars kom ett stort antal elever och föräldrar till eleverna på IB för att framföra sina protester mot nedläggningen samt begäran om bordläggning av nedläggningsbeslut.
Denna typ av aktivt engagemang var stimulerande att möta. Så mycket energi och vilja!
Föräldrarna föreslog bordläggning samt att man skulle få en möjlighet att genomföra riktig marknadsföring av IB, riktad mot bl a Ericsson och utländska företag i Kistaområdet. Man menade att man på kort tid skulle sannolikt få fram 5-15 elever till höststarten - om man bara fick chansen.
Det är verkligen inte roligt att behöva lägga ned varken någon skola eller någon gymnasielinje. Det var ännu mindre roligt att behöva ta ett sådant beslut när så många visade så stort engagemang som under Nämndmötet. Jag hade så gärna sett att dessa elever och föräldrar kunde ha fått chansen att, under hösten, fått visa om den föreslagna marknadsföringskampanjen verkligen skulle ha gett de prognostiserade elevtillskotten. Tyvärr verkade de inte ha blivit informerade om nedläggningshotet då och detta är mycket beklagligt.
Kanske hade det gått - eller så hade det varit ett gott försök. Statistiken visar dock att söktrycket till samtliga IB-kurser i Stockholms län under de senaste åren har minskat totalt sett. Med denna statistik och efter den genomförda marknadsföringsplanens klena resultat finns det bara att konstatera att:
- En bordläggning av beslutet till nästa Nämndmöte i maj skulle knappast förändra något i sak (omvalsperioden avslutas i juli) utan snarare förlänga plågan
- Det enda realistiska motbudet till nedläggning var att satsa på fortsatt verksamhet och för detta var antagandehistoriken och statistiken runt söktrycket till IB generellt alldeles för dålig
I det perspektivet kan UAN inte fortsätta låta andra gymnasielinjers medel fortsätta finansiera IBs underskott, det vore inte rättvist mot övriga elever på Rudbeck.
Därför såg Alliansen sig nödgade att fatta beslut om nedläggning under förutsättning att de nuvarande IB-eleverna skulle garanteras fortsatt lika hög kvalite på sina resterande studier, vilket det också fattades beslut om samma kväll.