fredag 12 april 2013

Bra lösning för Eriksbergsskolan

I veckan lade Alliansen fram ett förslag om att flytta Eriksbergsskolan till Helenlunds centrum. Centrumanläggningen ägs av Sollentunahem och som tidigare ledamot av Sollentunahems styrelse vet jag att man haft problem med vikande kundunderlag. Byggnaden är sådan att den på ett relativt enkelt sätt går att omvandla till skola. Platsen är godtagbar ur partikel- och bullersynpunkt. Därmed uppfyller den de krav som Centerpartiet hela tiden ställt i jakten på en ny lokalisering av Eriksbergsskolan.

Den omfattande diskussion som den föreslagna etableringen i Näckan har lett till  att ärendet dragit ut på tiden. Detta har i första hand drabbat barnen på Eriksbergsskolan. Därför känns det bra att vi nu hittat en lösning.

Folkpartiet, Socialdemokraterna och Sollentunapartiet, har i valet mellan Näckan och nuvarande placering, förordat den nuvarande placeringen. Det hade inte varit en acceptabel lösning vare sig för Centerpartiet eller ur ett allmänt hälsoperspektiv. Luften vid Eriksbergsskolan är helt enkelt inte bra nog. Och intill dess att E4:an överdäckas kommer problemen med luftkvaliteten att kvarstå. 

Naturligtvis är Helenlund även i framtiden i behov av närservice och ett levande affärscentrum. I samband med att den nuvarande centrumbyggnaden omvandlas till skolbyggnad är därför tanken att ett nytt centrum anläggs i kilen mellan järnvägen och motorvägen. Centrumet kommer att uppföras i anslutning till det resecentrum som växer fram i samband med att tvärbanan dras till Helenelund. På så sätt får centrumanläggningen ett mer publikt läge som också gör det lättare för dem som åker kollektivt att handla och göra ärenden på vägen. Min förhoppning är att det nya centrumet får så stor genomströmning att exempelvis Posten vill flytta tillbaka, att ett apotek kan öppna och att servicen i Helenelund blir bättre.

Jag är glad över den här lösningen som är bra både för eleverna på Eriksbergsskolan och för kollektivtrafikresenärerna samt invånarna i Helenlund. 


Vid Eriksbergsskolan står kommunens partikelmätare. Den visar att luftkvaliteten inte är den bästa i det här området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar