fredag 8 mars 2013

Kassa politiska förslag!


Sverige har sedan 2010 krav på alla företag som säljer direkt till konsument att hålla och föra kassaregister. Undantagna från detta krav blev torghandlare och andra liknande marknadshandlare.

Redan från början var tankegångarna diffusa - det angavs att "syftet var att skydda seriösa företagare mot mindre seriösa företagare och att legitimera skattesystemet" men i själva verket blev effekten den nästan omvända, nämligen att:
  • seriösa företagare fick mer kostnader i och med tvånget att anskaffa godkända kassaregistersystem och den löpande administration detta medförde, samt
  • oseriösa företagare kunde praktiskt taget legitimera sin verksamhet genom att göra den till torg- eller marknadshandel.
Dock - Skatteverket fick ju några ytterligare kronor in till Statskassan.

Men, man ska aldrig säga aldrig. Ett dåligt system kan faktisk göras ännu sämre! Typ:

Finansdepartementet har just (7 mars) lagt fram ett lagförslag om att Kassaregisterlagen även ska inkludera torg- och marknadshandlarna från och med 1 januari 2014. 

Vart tog omsorgen om och förenklingsambitionen för småföretagarna vägen nu??

Visst ger Finansdepartementets lagförslag Skatteverket ett visst litet extra utrymme att tillåta enskilda undantag från kassaregisterkravet men... 

Det här är bara patetiskt och för OGENOMTÄNKT! Absolut ingen minskning av pålagor, kostnader och administration för de små företagarna här inte!!

Det finns egentligen bara en vettig väg framåt - ta bort kassaregisterkravet för alla företag med omsättning under 10 Mkr per år. Bort med mesta möjliga administration för småföretagarna! Annars lär de sista små, kämpande butiksägarna ge upp och packa ihop sin verksamhet. Kvar kommer det bara att finnas stora konsumentkedjor.

Riv upp och lägg ned förslaget! Det här ska Sverige inte behöva acceptera någon dag i veckan!!

2 kommentarer:

  1. Varför stödjer du de som fuskar på våra torg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det som jag säger i mitt inlägg är att vanliga butiksägare och andra, mindre företagare ska ha samma villkor som torghandlarna. Torghandlarna ska inte gynnas på butiksägarnas bekostnad.
      Sedan kan (och ska) man rätta till felet genom att ge lika villkor MEN jag vill denna korrigering ska göra vardagen ENKLARE för företagarna - genom att ta bort eländet med kassaregisterkravet för företag som omsätter mindre än 10 mkr. Livet och företagandet blir inte bättre genom att lägga samma eländiga krångel på de som har varit gynnade.
      Vad föreslår du?

      Radera