Ungdomsarbetslösheten i Sverige är ett växande problem. Orsakerna till detta är flera och svåra att sätta fingret på. Inom Centerpartiet bedrivs nu kampanjen "Jag vägrar vänja mig" där det betonas att vi måste göra mer för att ändra på situationen.
Sollentunacentern fokuserar på problemet med ungdomsarbetslöshet på flera olika sätt - bl a genom att ordna närmare kontakter mellan näringslivet och gymnasieskolorna och stimulera fler sommarjobb så att fler ungdomar kan få in en fot i arbetslivet. Men vi ser att det räcker inte med att försöka fixa fler praktikplatser och mer stöd för nyföretagande. En stor del av problemen verkar uppstå tidigare än när skolgången har avslutats. Hur ser vardagen ut för våra ungdomar idag, vad händer i skolan och på fritiden? Finns det faktorer här som kan inverka på ungdomars framtida möjligheter i livet, typ på arbetsmarknaden?
På Sollentunacenterns medlemsmöte i måndags var temat "Hur mår ungdomarna i Sollentuna." Inbjudna var tjejjouren INDRA och Sollentuna Ungdomsråd (SUR) för att diskutera just våra ungdomars hälsa.
INDRA, som erbjuder stöd och hjälp åt unga tjejer i Sollentuna kommun, kunde visa att hälsosituationen för unga tjejer tyvärr håller på att försämras. Under hela 2011 var INDRA i kontakt med cirka 200 tjejer som i olika avseende var stressade och mådde psykiskt illa. Hittills under 2012 har INDRA varit i kontakt med drygt 300 tjejer. Framför allt är det stress runt våld, trakasserier och sex som ligger bakom stressen.
SUR, som riktar sin verksamhet främst mot skolelever i kommunen, kunde rapportera att, trots olika insatser och stöd, så tenderar omfattningen av mobbning och trakasserier inom skolorna att hålla sig på samma nivå - och detta gäller både inom kommunala och fristående skolor.
Trenden verkar tyvärr tämligen klar, allt fler tjejer mår psykiskt dåligt och behöver hjälp OCH mobbingproblemen i skolan biter sig fast på en relativt hög nivå, trots de senaste årens insatser. Detta är inte okej!
I diskussionen framkom att en en faktor som kan ha bidragit till situationen är den minimerade tillgången till skolsköterska och kuratorer i skolorna, en följd av det senaste årtiondets besparingar och nedskärningar. En annan faktor kan vara den stora mängd av olika influenser - från kompisar, MTV, internetchattande, media, bloggkommentarer, m.m. som tonåringar kommer i kontakt med varje dag - hur ska tonåringar förhålla sig till det? Och, vilka föräldrar, lärare och andra vuxna har tid eller möjlighet att hjälpa tonåringarna att sortera och tolka alla dessa signaler på ett sätt som inte sätter tonåringen i konflikt med sina kompisar? Inte många!
Detta är ett växande problem som kan bli ett enormt samhällsproblem om vi inte agerar nu. Vi inom Sollentunacentern bryr oss om detta! Framöver kommer Sollentunacentern att noggrant bevaka utvecklingen och kämpa för mer resurser åt stödorganisationer som INDRA och SUR. På längre sikt vill vi hitta mer hållbara lösningar så att trenden kan vändas nedåt. Har du någon idé om hur vi kan skapa bättre omständigheter för våra ungdomar i framtiden, tar vi gärna emot den - typ här på bloggen eller genom direktkontakt med någon av oss. Hör av dig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar