onsdag 25 september 2013

Centerpartiet för laglig graffitivägg


Centerpartiet röstade i veckan som enda parti i kommunstyrelsens arbetsutskott ja till en laglig graffitivägg i kommunen. Detta ställningstagande har växt fram successivt. Tidigare i år hade vi ungdomsrådet på besök vid ett medlemsmöte. Vi hade en intressant diskussion om ungdomars situation i Sollentuna och vi förstod att en laglig graffitivägg stod högt upp på ungdomsrådets önskelista.

Att lyssna på medborgarna, tillvarata deras intressen och representera dem är själva grunden för den representativa demokratin. Det betyder dock inte att man som förtroendevald ska låta sig guppa runt som ett flöte som blint följer vindar och krusningar på vattenytan. Varje ställningstagande måste givetvis överensstämma med partiets och de egna grundvärderingarna, vara realistiskt genomförbart och robust nog att tåla både granskning och motangrepp. Vad som fäller avgörandet för vilka ställningstaganden man för fram har i slutändan med inspiration och engagemang att göra. Det måste helt enkelt kännas viktigt, intressant och angeläget. En graffitivägg har kanske inte riktigt haft den digniteten tidigare, men kommunens förslag till policy för arbetet mot klotter triggade igång mig rejält.

Bland annat kunde vi läsa i förslaget att ungdomar som ägnar sig åt klotter kan drabbas av problem med skolk och missbruk. Tack och lov fick Centerparitet bort denna skrivning som så tydligt gav uttryck för fördommar. Men generaliseringarna slutade inte där. För det är något fel när man buntar ihop klotter och graffiti. Centerpartiet tycker också att klotter och olaglig graffiti är att jämställa med skadegörelse. Men att inte tillåta lagliga väggar för graffiti är i någon mån att diskriminera en konstform. Ja, du läste rätt – konstform. Det finns till och med de som försörjer sig som graffitikonstnärer.

En laglig graffitivägg ger dem som vill ägna sig åt den här konstformen en möjlighet att göra detta under ordnade former, publikt och lagligt. Och graffitiväggen kommer inte ens att störa omgivningen i lika hög grad som konserter i Edsbergsparken. Så på vilken grund kan man säga nej till detta önskemål?

De andra partierna säger nej utifrån tanken om nolltolerans. Centerpartiet säger ja till en laglig graffitivägg eftersom vi inte tycker att det finns något gott argument för att inte tillmötesgå denna önskan. Vi förespråkar mångfald och frihet i den mån det inte inkräktar på andra människors rätt och frihet. Vi tar avstånd från en inställning som innebär att man generaliserar olika grupper, eller i det här fallet en viss konstarter. Vi upplever att man är ute på mycket tunn is om man menar att en laglig graffitivägg generellt ger upphov till kriminalitet, skolk och annat otyg. Vi står upp för att också Sollentunas ungdomar ska få sina önskemål tillgodosedda när det inte finns annan grund än fördomar för att säga nej.

Image courtesy of Salvatore Vuono atFreeDigitalPhotos.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar