fredag 2 november 2012

Att sänka skatten är inget att skämmas för

Det är nu den tiden på året då besluten om skattesatserna ska fattas i landets kommuner. I veckan har vi på nyheterna sett hur en hel rad landsting och kommuner tvingas höja skatten med upp till 65 öre per intjänad hundralapp.

I Sollentuna har vi en god ekonomi, och kan därför sänka kommunalskatten med 10 öre under 2013. Det beror bland annat på att Sollentuna kommun har ett gynnsamt läge. Vi har nöjet att vara befinna oss strax utanför tillväxtmotorn Stockholm. Men vi har också en välskött ekonomi och en kommun som är bra att vistas och bo i. Allt detta gör att många vill bo här. Och inflyttning leder till att våra skatteintäkter ökar.

Att sänka skatten är inget att skämmas för. Tvärtom! I grunden är en skattesänkning en viktig valfrihetsreform. Med mer pengar på lönekontot får man större makt över sin egen ekonomi. Ändå finns invändningarna. Sollentunapartiet raljerar över att en så blygsam skattesänkning som den föreslagna endast är värd några kexchoklad för kommuninvånarna. Fast ser man detta i perspektivet av en hel årslön så handlar det trots allt om kexchokladkakor i 100-kronorsklassen. Det bör i sammanhanget tilläggas att Sollentunapartiet stödjer Alliansens förslag till skattesänkning, så deras lustigheter riktar sig ju faktiskt i lika hög utsträckning mot den egna politiken. Samtidigt kan några hundralappar faktiskt vara skillnaden mellan slitna fotbollsskor och nya, eller mellan en ekonomi på marginalen och en ekonomi där man faktiskt kan unna sig en kexchoklad på lördagskvällen.

Sollentuna kommun ska vara en kommun som gör sitt jobb. Vi ska erbjuda en bra skola, bra omsorg, föra en bra miljöpolitik och ta ansvar för invånarnas behov. Samtidigt ska vi inte överbeskatta Sollentunaborna. Att ta ut mer skatt än nödvändigt är att missköta det förtroende som de folkvalda har fått av väljarna. Och i en tid när ekonomin i Europa och Sverige står inför utmaningar så är det faktiskt värdefullt med kommuner som ser till att skattebetalarna har lite mer pengar att använda. För pengar som används leder till jobb. Och jobb leder till att fler kan få en inkomst. Och när fler får en inkomst så stärks ekonomin. Och vet ni vad, allt det där är ganska bra för skatteintäkterna också. Så en vacker dag kanske vi kan se till så Sollentunaborna kan få pengar över till ytterligare några chokladkakor, eller vad man nu vill använda sina pengar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar